Artırılmış Gerçeklik (AR) - Nect Blog

Artırılmış Gerçeklik (AR)

Augmented Reality, bir diğer adıyla Artırılmış Gerçeklik (AR), son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz konulardan biri. Teknoloji firmalarının devasa yatırımlarla önem verdikleri bu alan, şüphesiz geleceğin dünyasını şekillendireceğe benziyor. Gelin hep birlikte Artırılmış Gerçekliğin  heyecan veren dünyasına göz atalım.

     Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Artırılmış gerçeklik, cihazların tanıma özelliğinden yararlanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerinde bindirilmesidir. Artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullanmak için, bir internet erişiminizin ve bunun yanında akıllı gözlük, akıllı telefon yada tablet gibi bu uygulamayı tanımlayacak  cihazlarınızın olması gerekmektedir. Yeni duyanlar için ilk başlarda biraz karmaşık gelen bu teknoloji, aslında Instagram Filtrelerinden, oyunlara kadar hayatımızın tam içinde.

 Artırılmış Gerçeklik Hangi Alanlarda Kullanılabilir? 

Artırılmış gerçekliği hangi alanda kullanılamadığı sorusunu cevaplama, mutlaka daha kısa sürecektir. Çünkü pazarlamadan sinemaya, Instagram filtrelerinden alışverişe kadar geniş kullanım alanına sahip bu artırılmış gerçeklik, üzerinde hala çalışılan ve gelecekte daha da fazla alanı kapsayacağına kesin gözüyle bakılan bir teknolojidir.

Alışverişte Artırılmış Gerçeklik

Süpermarket gezerken ürünlerin hakkında daha detaylı bilgi almak, almayı düşündüğünüz kıyafetin üzerinizde nasıl duracağını anında görmek fikri sizi heyecanlandırıyorsa, işte tam da burada artırılmış gerçekliğin günümüzde alışveriş deneyiminde kullanıldığı uygulamalardan bahsettiğimizi söylememiz gerekiyor. Gelecekte büyük bir değişime uğrayacak alışveriş sektörü, artık yeni deneyimlerle tüketiciler üstünde karar verme mekanizmalarını baştan değiştireceğe benziyor.

Sinema Sektöründe Artırılmış Gerçeklik


Artırılmış gerçeklik uygulamalarının etkin kullanıldığı bir diğer sektör olan sinema sektörü, özellikle filmlerin tanıtımında bu teknolojiden yararlanmakta. Bilboardu cihazınıza tanımlayarak  tanıtımı yapılan filmin fragmanını doğrudan izlenmesi gibi uygulamaların kullanıldığı sinema dünyasının, artırılmış gerçeklik teknolojilerinden daha fazla yararlanacağı kuşkusuz.

 Emlak Sektöründe Artırılmış Gerçeklik

Emlak sektörü de artırılmış gerçeklik teknolojisinin odağında olan bir sektör. Beğenilen eve fiziksel olarak gitmeden de o ev hakkında bilgi sahibi olabilmenin yolu elbette artırılmış gerçeklik uygulamalarından geçiyor.

Turizm Sektöründe Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış gerçeklik uygulamaları, turizm sektöründe de kullanıcıya heyecan verici deneyim yaşatmak ve rakiplerden ayrışmak için imkanlar sağlıyor. Turistik bir gezi esnasında bir bina hakkında detaylı bilgi almak, yemek yenilecek kafede menüyü üç boyutlu şekilde görebilmek ya da konaklanacak otelin içinde artırılmış gerçeklik sayesinde sanal ortamdan gezmek gibi uygulamalar fazlasıyla heyecanlandırıyor.

 Instagram AR Filtreleri

Gelelim Artırılmış Gerçekliğin en sık kullanım alanlarından birine. Instagram AR Filtreleri, belki de AR uygulamalarının ne kadar etkili olabileceğini,kullanıcılar tarafından nasıl hızlı yaygınlaşabileceğini gösteren en net uygulamalar.


Günümüzde profesyonel ajansların desteğiyle, markalar Instagram AR Filtleriyle kullanıcılara benzersiz bir deneyim yaşatırken, bilinirliğini, etkileşimini ve volümünü artırıyor. İşte tam da bu yüzden, Instagram AR Filtreleri, yazımızın ortalarında bahsettiğimiz tüm sektörler için bir şans.